Kasza jaglana, czyli zdrowie w ziarenku
Bogactwo witamin i minerałów, źródło przyswajalnego białka a przede wszystkim intrygujący i ciekawy smak to gwarancją słusznego wyboru. Idealna do potraw na zimno i na ciepło, przygotowywana wytrawnie bądź na słodko pasując niemal na każdy z codziennych posiłków. Mowa oczywiście o kaszy jaglanej, prawdziwej królowej wśród kasz.
Kasza jaglana jest produktem przemiału ziarna prosa. To właśnie ten proces zapewnia największą zawartość cennego błonnika spośród wszystkich produktów zbożowych. Dzięki temu, wolno uwalniające się węglowodany zapewniają stały poziom cukru we krwi, a tym samym zaspokajają nasz apetyt, niwelując ochotę na przekąskę i podjadanie między posiłkami. To jednak początek jej zdrowotnych właściwości.
W myśl powiedzenia “…bo od kaszy człowiek zdrów” o pozytywnych właściwościach kasz nie trzeba długo przekonywać. Rozwój świadomości żywieniowej i rosnąca moda na zdrowe odżywianie sprawia, że te produkty coraz częściej goszczą na codziennym stole, zastępując ziemniaki czy makaron. Na szczególną uwagę zasługuje jednak kasza jaglana. To lekarstwo zawarte w małych ziarenkach. Jak jej więc nie kochać?
Zdrowa dieta odchudzająca – sprawdź zdrowe i zbilansowane plany żywieniowe w programie Dietmap.