ONA

Opublikowane przez Anetka

0

Cukier, a kalorie

Obecnie nie każdy człowiek może spożywać biały cukier, jednak wszyscy wiemy, jak ciężko jest wyobrazić sobie życie bez słodyczy. Jakie są zatem możliwości w danej sytuacji?

Na szczęście rynek oferuje rozwiązania dla wszystkich tych osób, które zważywszy na stan zdrowia nie mogą spożywać zwykłego cukru. W dzisiejszym świecie istnieje całe mnóstwo alternatyw dla białego cukru, dzięki czemu nikt nie musi rezygnować ze słodkiego smaku. Jest bardzo wiele substancji słodzących, dlatego też warto przyjrzeć się dokładnie każdej z nich, a następnie wybrać najbardziej odpowiadającą opcję własnym preferencjom.

Wiadomo, iż cukier kalorie posiada, dlatego też osoby, którym zależy na zrzuceniu wagi, często rezygnują z jego spożywania.

Stewia to naturalna substancja słodząca i alternatywa dla spożywczego cukru, która jest dostępna w różnej postaci. Możemy ją dostać zarówno w płynie, tabletkach, jak i też w suszonych liściach. Niezwykłą zaletą danej rośliny jest jej działanie prozdrowotne. Nie dość, że jest nieoceniona w profilaktyce otyłości, to także efektywnie wspomaga obniżenie ciśnienia tętniczego. Jest bezkaloryczna, a przy tym jest również około 300 razy słodsza od sacharozy. Jedyną wadą może być jej gorzki posmak, jednak nie każdemu on przeszkadza.

Z kolei ksylitol, czyli cukier brzozowy, to słodka substancja porównywalna do sacharozy. Nie ma specyficznego posmaku jak stewia i posiada mniejszą wartość energetyczną od cukru. Zaletą ksylitolu jest to, iż mogą go używać osoby, które borykają się z cukrzycą. Odznacza się zasadotwóczym działaniem oraz szeregiem korzyści prozdrowotnych, takich jak chociażby ochrona przed próchnicą. Ze względu na fakt, iż jest bakteriobójczy, poprawia funkcjonowanie ludzkiego organizmu jednocześnie zwiększając skuteczność układu odpornościowego. Cukier brzozowy jest całkowicie naturalny, ponieważ pozyskuje się go z kory brzozy. Z powodzeniem może być stosowany przez osoby ceniące sobie zdrowy styl życia. Co więcej, podobnie jak stewia, ksylitol nie zmienia smaku pod wpływem wysokich temperatur. Jest całkowicie bezpieczny, ale warto dodać, iż w dużych ilościach może powodować efekt przeczyszczający.

Inną substancją słodzącą jest aspartam. To zamiennik cukru, który nie powinien być poddany wysokim temperaturom, ponieważ wówczas traci swój słodki smak. Należy jednak zachować umiar w jego stosowaniu.




Dodaj komentarz

Back to Top ↑